Egyedi, vagy szériabútor? Melyiket válasszuk?

Egyedi, vagy szériabútor? Melyiket válasszuk?

Bútor, nappali bútor, elemes bútorcsalád, egyedi bútorasztalos, ezek azok a kifejezések amelyek a legtöbbször megfordulnak a fejünkben ha új bútor vásárlására szánjuk el magunkat. De vizsgáljuk csak meg közelebbről a lehetőségeinket. Ha igazán jó minőséget akarunk, akkor arra extra költséget kell áldoznunk, vagy a széria bútorok minősége is tud versenyképes lenni? Alábbi cikkünk elolvasásával egy kicsit felvértezettebben indulhat neki az új bútorhoz vezető talán nem is annyira rögös úton.

 

Az elején szeretném leszögezni, hogy a bútoriparban eltöltött közel 20 évem alatt már sok mindent láttam, és jó kiindulási alapnak lehet tekinteni az ár-érték arányt. Tehát a drágább termék valamivel "többet tud", de előfordulnak olyan esetek is amikor olcsón juthatunk kiváló minőségű bútorhoz, természetesen ez a szerencsés ritka eset. És van amikor rosszabb minőséget tudunk vásárolni magasabb áron. Na ez már a szerencsétlenebb történet.

 

Milyen technológiák vannak, miért annyi a gyártás ideje?

 

A nagyobb, jól felszerelt cégek általában komoly gépparkkal rendelkeznek. Szinte elegendő az irodában ülő munkatársnak beállítani az alkatrészeket, vagy akár a kész elemeket, és a munkatérben a kollégának a CNC vezérelt gép már mindent pontosan mutat. Melyik lapot, melyik oldalával, melyik munkaállomásra kell tenni. Nagy a méretpontosság, kapacitás, kicsi a hiba lehetősége, mivel szinte minden számítógép vezérléssel készül a szabástól a furatolásig, az élzáráson keresztül.

A kisebb üzemek, vagy egy-kétszemélyes asztalos műhelyek már kevesebb vezérlést, és több kézi munkát alkalmaznak. Több a hiba lehetősége, de a korrigálásra is nagyobb figyelem juthat, mivel valószínű, ugyanaz a munkatárs dolgozik végig a bútoron.

A nagyobb kapacitású cégek valószínűleg rendelkeznek alapanyag raktárral, és készáru raktárral, a folyamatos gyártás biztosítása végett. Ebből kifolyólag a gyártási, és szállítási idő rövidebb.

Ellenben ha egy kisebb műhelyt nézünk példának, akkor számolnunk kell az alapanyag beszerzési idejével is, és az elkészült bútor raktározásával is lehet gondja a kisebb cégeknek. Tehát itt nagyobb gyártási idővel kell számolni. Én azt szoktam mondani, ha olyan asztalossal dolgoztatunk, aki már azonnal tud kezdeni, akkor érdemes pár referencia munkát megnézni tőle, mert az igazán jó szakemberek tele vannak munkával.

 

Milyen a választék az egyedi, és a széria bútornál?

 

Az egyedileg készített bútornál nem nagyon mennék bele a lehetőségekbe, mert ott szinte csak a fizika törvényei, és a pénztárcánk szabhat határt. A másik oldalról is azt hiszem óriási fejlődés ment végbe az elmúlt bő 5 évben. Hatalmas választékot találunk a multik, és a webáruházak kínálatában. (A cikk kifejezetten nem konyhabútorról szól, mivel az egy nagyon hasonló termékkör, de sok lényeges apró tulajdonságban eltér.) Szinte mindenki megtalálhatja a neki tetsző stílust, ha jobban körülnéz. Viszont olyan helyzet is előfordulhat, hogy a kinézetét bútorcsaládot szeretnénk egyedileg legyártatni asztalossal, vagy éppen csak egy kiegészítő elemet, de a szín egyszerűen nem szerezhető be, mert egy nagyobb gyár felvásárolta az adott színre az összes gyártási kapacitást, így szerezve monopol helyzetet a színre a piacon. Úgy gondolom, hogy aki egy kicsi kompromisszumra is hajlandó, az olcsóbban tud választani magas minőségi elemes bútorokból, mint például ezek a bútorcsaládok (Farmer, River, Zero, ), mintsem egyedileg gyártani magasabb áron. Az itt ajánlott bútorok közvetlenül a magyar gyártótól kerülnek szállításra, a legmodernebb gyártási technológiával készülnek, és a minőségük kiemelkedő a magyar piacon.

 

Ár-érték arány, miért olcsóbb a széria bútor?

 

Ha szigorúan az ár alapján kell döntenünk, akkor hasonló minőségű alapanyagokból biztosan a széria bútorok kerülnek ki győztesen. De nézzük meg alaposabban milyen költségek kerülnek rá a bútorunkra, és határozzák meg a végső árat.

Alapanyag beszerzése: A nagyobb gyártók minimum kamiontételben vásárolnak, vagy komoly szerződéseket kötnek nagyobb mennyiségekre, gyártási kapacitásokra. Az így beszerzett alapanyag lényeges olcsóbban vásárolható meg, mint mondjuk egy kis műhely beszerzése, aki 5-10 tábla bútorlapot fog vásárolni bútorunk elkészítéséhez. Arról már ne is beszéljünk, hogy a kisebb asztalos üzem valószínűleg nem a gyártótól, hanem valamelyik bútorlap kereskedőtől vásárol, aki szintén ráteszi a maga hasznát, hiszen neki is meg kell élnie valamiből.

Gyártási folyamatok: A nagyobb gyártók itt is előnyben vannak. A komoly gépparkkal rendelkező cégek nagyon hatékonyan, kevesebb hulladék anyaggal tudnak gyártani, magas minőség mellett. Többnyire vállaltirányítási rendszerek alatt dolgoznak, ami a munkaerő, és a kiszolgálás minőségét is pozitívan befolyásolja. De ennek ára volt, itt ugye hatalmas tőke van befektetve egy-egy cég gépparkjába. A kisebb üzemek, műhelyek nem tudják felvenni a versenyt a modernizált eszközökkel, az ő munkájuk időigényesebb, és feltehetőleg drágább is.

Értékesítés: A kisebb asztalos üzemek a saját profitjukat építik be a fogyasztói árba. Ezen kívül még az alapanyag beszerzésében résztvevő egyéb cégek, nagykereskedések árrése tevődik rá. Itt ugye minél ügyesebb az asztalos, és minél olcsóbban tud jó minőségű szerelvényt, alapanyagot vásárolni, annál olcsóbb tud lenni a fogyasztói ár. A nagyobb cégeknek olcsóbbak a beszerzési árai, mert többnyire közvetlenül az alapanyag gyártójától vásárolnak. Viszont a magas alkalmazotti létszám, és a géppark karbantartása emeli a költségeket. Továbbá lényeges kérdéses, hogy milyen úton jut el a termék a fogyasztóhoz. Ha közvetlenül a gyártótól sikerül vásárolnia, akkor jó lehet az ár, de sok esetben a gyárak magasabb áron értékesítenek a végfelhasználók felé, ezzel is biztosítva az üzleti partnerek stabilitást. Előszeretettel alkalmaznak a gyártók egy „ajánlott fogyasztói” árat. Ezt a viszonteladó partnerek is tartani kell, és ha a fogyasztó a gyártól vásárolna ott is ezen az áron kaphatja meg, esetleg tovább irányítják a legközelebbi partnerükhöz. Ha a forgalmazó beraktározza a terméket, akkor azokra a termékekre beszállítási, és raktározási költség rakódik. Továbbá, ha a fogyasztó lakása távolabb helyezkedik el az üzlettől, raktártól, abban az esetben ez is drágítja a végső árat. A mi webáruházunk úgy mérsékeli ezeket a díjakat, hogy igyekszünk közvetlenül a gyártó raktárából, a vásárló lakásába szállítani a megrendelt bútorokat, melyeknek nagy részét ingyen szállítjuk ki. Így a bútor sem sérül, és szállítják, pakolják fölöslegesen, arról nem is beszélve, hogy az így értékesített bútorok ökológiai lábnyoma is lényegesen kisebb, mivel a gyárból közvetlenül a végfelhasználóhoz kerül.

Egyéb szempontok:

 

Érdemes számításba venni azt is, hogy míg egy egyedi bútorasztalosnál, vagy hasonló cégnél foglalóképpen a vételár 30-50%-át kérik el, addig egy megbízható, jó webáruház - mint mondjuk mi is - már 0 forint befizetése mellett utánvételre is kiszállítja a megrendelt bútort. Ami ha nem nyeri el tetszésünket akár formában, színben, vagy minőségben, úgy minden indoklás nélkül élhetünk az elállás jogával. Egyedi gyártásnál sajnos ez nem létezik, és ha esetleg mégis elégedetlenek lennénk a kész bútorral, a reklamációra a lehetőségeink igen korlátozottak. Ezekről jobb előre tájékozódni egyedi bútor rendelése esetén, mintsem később meglepetés érjen minket.


A cikkben hivatkozott termékcsaládokon kívül meleg szívvel ajánljuk az alább i elemes termékcsaládokat, melyek mind kifogástaéanul megfelelnek a magas minőségi követelményeknek:


Ha jó minőségű elemes bútorokat keres, több éves gyári garanciával akkor nézze meg webáruházunk kínálatát, vagy keresse szakértő kollégáinkat elérhetőségeinken.


Tagek:

Vélemények