Egyedi konyhabútor saját kezűleg - nem csak asztalosoknak

Egyedi konyhabútor saját kezűleg - nem csak asztalosoknak

A teljes konyhabútor kivitelezés 1/3 részét teszi ki a tervezés. Itt kell a legnagyobb gonddal, és precizitással eljárni. Ha itt mindent jól átgondolunk, és ügyesek vagyunk akkor, a későbbiekben sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

 

Alapkoncepciónak - ha nincsen egyéb elképzelés - akkor azt szoktuk javasolni, hogy a fix gépek sorrendje legyen a hűtő -> mosogató -> sütő, főzőlap. Ez nagyjából megegyezik az étel feldolgozási sorrendjével is a konyhában. Ezek után jöhetnek a speciálisabb igények. Ezek közül pár eldöntendő kérdés, gondolat, észrevétel a teljesség igénye nélkül:

 

  • Mennyi fiókra van szükség a konyhában, és milyenekre. (Evőeszközöknek kisebbek, és lehetőleg magasabban, nagyobb  lábasoknak mélyebb, nagyobb teherbírású fiók.
  • Kicsi kihúzható fűszertartó, olajoknak, lehetőleg a fűzőlap közelébe. (Ez az első képen balról a második elem lesz, a harmadik pedig a sütő, és főzőlap lesz.
  • Felnyíló, vagy egyéb elemeket szeretnénk-e?
  • Szerelvényeknél használjunk inkább márkás, drágább darabokat. Hosszútávon sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.
  • Lábakat szeretnénk, vagy szoklit. Ha beépíthető mosogatógépünk lesz, akkor a lábon álló konyhaszekrény nem biztos, hogy jó választás, mivel a mosogatógépek szinte minden esetben a saját lábukon állnak a földön, és nem minden esetben esztétikus, hogy a szép lábak sorát a mosogatógép "megszakítja". (Felülről a hatodik képen látható,hogy mire gondolok, csak itt a lábak szerelőlábak, amire szoklit lehet pattintani.)
  • Egy szakboltba betérve nagyon sok szerelvénnyel ismerkedhetünk meg, ami jó ötleteket adhat. Felnyíló, lenyíló, kihúzó, kiforduló, eltolódó, és még sorolhatnám.
  • Gondoljuk egyéb elektromos világítás, LED szalag helyét, hogy megfelelően megvilágított felületen dolgozhassunk. A kezünk ügyébe eső, könnyen elérhető, használható konnektorokról se feledkezzünk meg.

Ha megvagyunk a tervezéssel, akkor miután papírra lerajzoltuk, gondoljuk át a használatot, hogy minden kéz alá esik-e, tudjuk-e megfelelően használni, kinyílik-e az ajtó teljesen, odaférünk-e kényelmesen, stb.. 


Én először mindig a szekrény vázát szerelem, ajtók nélkül. Ezt nevezzük a szekrény korpuszának. A fehér megoldás felhasználóbarát több szempontból is. Olcsóbb a beszerzése, higiénikus, a sötétebb szekrények mélyén is jobb átláthatóságot eredményez. Természetesen a látszó oldalak lehetnek szín azonosak a konyhaszekrény ajtajával, vagy bármilyen egyéb színnel. 


A tervezés után...

A tervezés után az alkatrészek leszabása, és a vasalatok beszerzése a következő lépés. Az alkatrészek megfelelő méretének kiszámolása egy kis gyakorlatot igényel, de jó szemmel megáldott ezermester szépen ki tudja írni az alkatrészek listáját egy jól megtervezett rajzról is. Ezt szabás előtt kétszer ellenőrizzük! Ha bizonytalanak vagyunk itt kérhetjük egy műszakilag jártasabb barátunk , vagy asztalos segítségét. Érdemes odafigyelni, hogyha mintás, erezett anyagból szabatunk, akkor az alkatrészlista első mérete a szálirány. Élzáráskor ne kössünk kompromisszumot, válasszunk gépi élzárást 0,4 mm vastag élzáró anyaggal. A korpuszra ettől vastagabb fölösleges pénzkidobás. Sok lapszabászatot találunk. Nézzük meg milyen minőségben dolgoznak, és válasszuk a nekünk megfelelőbbet. Vannak olyanok is akik segítenek az alkatrészlistát elkészíteni.


Összeszerlés...

Többféleképen lehet a konyhabútor korpuszát összeszerelni, oldható, és nem oldatható ragasztott kötéssel egyaránt. Én 3,5x50 mm facsavarral szerelem a korpuszt. Ezeknek egy 2,8 mm vastag fúrószárral szoktam előfúrni a lap oldalon. Ha a konyhaszekrény alatt láb lesz, akkor a fenéklapot kétféleképpen rögzíthetjük. Az első lehetőségben az alsó konyhaszekrény oldalak ráülnek a fenéklapra, a másodikban pedig az oldalak közrefogják a fenéklapot. Én az első lehetőséget választottam, és javaslom is a nagyobb teherbírás miatt. A legtöbb alsó, és felső konyhaszekrény összeépítése hasonló. Figyeljük meg őket, és rájövünk a rendszerre. Mindegyiknek van két oldala, alja, és teteje. Ez bonyolódhat függőleges, vagy vízszintes választóval, merevítővel, vagy szerelőléccel. Ha jól átlátjuk az alkatrészeket, akkor a fióksíneket, vasalatokat a korpusz összeszerelése is előtt is ráfúrhatjuk az alkatrészekre, így nem kell utána a szekrényben bujkálnunk. Ha egy műveletet többször kell ismételnünk, akkor akár egy egyszerű sablont is készíthetünk hozzá. Fontos lépés, hogy a hátfal felszegelése előtt a bútor korpuszát állítsuk derékszögbe, és így rögzítsük fel. (Ezt a legkönnyebben úgy érhetjük el, hogy a két átlót megmérjük, és egyformára állítjuk.)


A munkalapok sokfélék lehetnek. Mind struktúrában, fényességben, vastagságban, kopásállóságban. Én személy szerint a matt munkalapokkal jobban szeretek dolgozni, de a vevők többsége a fényest részesíti előnyben. A felületében jobban strukturált munkalap jobban kopásálló, és bár a 38 mm vagy még vastagabb munkalapok nem olcsóak, de megjelenésük sokat dobhat a konyhabútor összképén. A főzőlap, mosogatótálca munkapultba történő bevágásakor is alkalmazzuk a kétszer mér, egyszer vág elvet. Én a munkapult színére szoktam felrajzolni a kivágandó méretet. Miután felrajzoltuk ellenőrizzünk a négyszög rajzon egy átlót is. Legyen egyforma. Szakmailag az az elfogadott ha a rajz négy sarkába szépen befúrunk egy nagyobb átmérőjű fúrószárral, és ezekhez a pontokhoz vágjuk ki a megfelelő részt. Így nem keletkezik derékszög vágás a sarkokban, és elméletileg nem törhet olyan könnyen el itt a munkalap. A vágást magát én egy merülő körfűrésszel szoktam végezni, úgy, hogy a vezetősín mindig kifelé esik, ezáltal nem pereg ki a laminálás a munkalap felületén. Egyszerű dekopírfűrésszel is ki lehet vágni. Itt javaslom, hogy a színéről végezzük a műveletet, és ha kell, akkor tegyünk a gép alá egy filcdarabot, hogy nehogy megkarcoljuk a munkalapot. Azért célszerű a színéről vágni dekopírfűrésszel, mert egy 38 mm vagy vastagabb munkalapnál ha nem derékszögben vág a gépünk, akkor bizony nem azt a vágási eredményt kapjuk a két oldalt. A fűrész alávág. Ha színéről vágjuk a munkalapot akkor vegyünk megfelelő fogazatú lefelé vágó fűrészlapot a fűrészbe, így szép, és tiszta vágást kapunk. Ennél a lapnál ne állítsunk be a dekorpírfűrészen "előtolást" ha van rajta ilyen lehetőség.

Én a vágott éleket minden estben lezárom FBS-el. szépen egyenletesen a teljes vágott felületet bekenem, és hagyom megszáradni. Így ha a beépítésre kerülő főzőlap, mosogatótálca szigetelése nem megfelelő, akkor sem kell aggódni, hogy tönkremegy a munkapult. A teljes beépítés alatt figyeljünk oda, ha valahol olyan vágott élt látunk amit víz érhet, azt ezzel a módszerrel is szigetelhetjük. Én még a fix bútorlap oldalakon álló gyári blokk sorokat is úgy szereltem be, hogy a föld felé néző éleket ezzel a módszerrel védtem, mert bizony ha a jó háziasszony nekiáll felmosni akkor könnyen felázhatnak ezek a pontok.

Érdekességképpen megfigyelhető ezeken a képeken, hogy a falban középtájon van egy 6 cm-es lépcső egészen a padlótól a mennyezetig. Itt a felső elemek a levegőben állnak, és a mellettük lévő szekrényelemek tartják őket stabilan. Itt annyiból jött jól, hogy a beépített mikrohullámú sütő hátsó szellőzése egyből megoldódott, nem kellett vele külön foglalkozni.

Még a beépítés előtt rajzoljuk fel főbb vonalakban a falra a terveket, és jelöljük ki a víz, gáz, villany szerelvények helyét. A párelszívó kivezető nyílását is előre kialakíthatjuk. (Ha már itt tartunk a páraelszívó szerintem csak kivezetve ér valamit. Ha visszakeringetjük ugyanabba a légtérbe, akkor a szénbetét csak a szagok nagy részét szűri, a pára visszakerülhet a konyhába.) Ne feledkezzünk meg a világításokról, kapcsolókról, és elektromos gépekről sem. Kényelmes megoldás pár konnektort szerelni a felső szekrény aljára. Ezekbe bármikor bedughatunk egy-egy bot mixert, húsdarálót, keverőt.. Ha ilyet is szeretnénk ne feledkezzünk meg az elektromos kiállások előkészületéről sem.

Egyedi konyhabútor - csempézés

Ha nagyon körbeépül a konyhaszekrény, és van kamraszekrényünk is, tehát viszonylag pontosan kell legyen, hogy a szekrények teteje egy magasságban legyen, akkor én sosem burkoltattam előre csempével a falat. (A rossz tapasztalatok miatt. Hiába jelöltem be, hogy itt legyen a csempe teteje, és lehetőleg vízszintesen, ez csak az esetek nagyon kicsi százalékában valósult meg úgy. Ehelyett inkább azt a megoldást választottam, hogy a konyhabútor korpuszait beépítettem, és a köztes részt burkoltattam csempével a burkolóval utólag, vagy a beépítés során. Természetesen ez akkor fölösleges, hogyha a konyhabútorban nincsen például kamraszekrény, és nem számít, hogy pár centivel lejjebb vagy feljebb kerül a felső elem.

Egyedi konyhabútor - kész a csempézés

A fentebbi képen az látható, amikor már a konyhaszekrény korpusza be van építve, és az elektromos eszközök egyik fele már működőképes.

Én az egymás mellé kerülő korpuszokat előre összefúrom, hogy szépen pontosan illeszkedjenek a sarkok, élek. Ezek később a használat során sem tudnak elmozdulni egymás mellől, és az egész konyhabútor egy nagy egész egységet alkot. A csavarokat igyekszem úgy elhelyezni, hogy később ne látszódjanak, tehát polc éle alá, kivetőpánt alá. Itt 3,5x35 mm-es facsavart használok, és itt is előfúrok az egyik oldalon neki egy 2,8 mm-es fúrószárral.

Egyedi konyhabútor - kezdenek felkerülni az ajtók

És lassan felkerülnek a konyhabútor ajtói. Én nagyon szeretem a laminált bútorlapból készült ajtókat a modern konyhákhoz. Fantasztikus színeket találunk, és árban is elég jók. Itt nem szabad spórolni az élzáráson. Válasszunk 2,0 mm vastag gépi élzárást, lehetőleg kerekítve, élmarva, polírozva. Egy ilyen minőségű élzárással készült ajtó nagyon mutatós tud lenni. Természetesen létezik a laminált bútorlapon kívül több fajta technológia amivel bútorajtókat készítenek, a vákuumfóliás MDF ajtótól, a magasfényű PET ajtókon át, egészen a tömörfa ajtóig, bár ehelyett inkább javasolnék rétegelt lemezzel erősített fafurnéros ajtót. Ha érdekelnek a lehetőségek olvass utána az interneten. (Ha nagyon drága megoldás mellett teszed le a voksod, akkor ott már legyen azért pár év garancia.)

Én az ajtókat nem szoktam elkészíteni, szabatni addig amíg nem épült be a korpusz, hacsak nem nagyon egyszerű konyháról van szó. Ez azért van, mert akkor a beépítés során ha úgy adódna, hogy módosítani kell valamelyik elemen, akkor ez még viszonylag könnyen és gyorsan elvégezhető. Természetesen ez olyankor játszik nagyobb szerepet, mikor futatjuk a vízszintes erezést a konyhabútor frontján. Ezt lásd lentebb..

Egyedi konyhabútor - ajtófronton futó erezet

Na mi az érdekesség a fenti,és lenti képen?


Sok asztalos nyűgnek tartja, pedig a szépség a részletekben rejlik. Ha jobban megfigyeled a képen 9 darab ajtó látható. És ennek elkészítésekor plusz munkába került az, hogy egy darabból vannak kiszabva, így az erezés végigfut a teljes felületen. Ezt nem sok asztalos vállalja be. Ha kevés a tábla mérete, akkor bizony keresgélni kell, egy hasonló erezésű darabot. Viszont az összhatás mindenképpen megéri! Nagyon csúnyán tud kinézni egy erősebben erezett mintánál ha nem figyelünk oda erre.

Egyedi konyhabútor - Egyre több front kerül fel

A lentebbi képen a z utolsó LED szalagok, és konnektorok bekötése. Azt csak halkan súgom meg, hogy egy mozgásérzékelős kapcsoló van elrejtve a felső szekrény aljába, így csak a kezed kell elhúzni a konyhabútor felső eleme alatt pár centivel, és már kapcsolódik is az összes led. :-) 

Egyedi konyhabútor - LED szalag a felső alá is mozgásérzékelő kapcsolóval


Egyedi konyhabútor - minden világítás bekötve

Az utolsó sarokelem kicsit macerásabb volt, így ezt külön a végén készítettem el. Itt már szögben záródó ajtófront, szögben vágott korpusz, és egyéb érdekességek. Végül ideális helye lett ez a sarok kamraszekrény a felmosónak, partvisnak.

Egyedi konyhabútor - készül az ajtó sarok végzáró elem

Fenti képen látható, hogy az alkatrészek be vannak számozva, hogy fussanak az erezések, még a záró oldallal is. Így ha valaki ránéz, látja, hogy de jól néz ki, de nem tudja megmondani, hogy mitől olyan jó az összhatás.

Egyedi konyhabútor - már nem sok van hátra

Itt fentebb már látható, hogy milyen az amikor a szerelőlábra felkerül a szokliléc. (Bal oldalt feltéve, jobb oldalt még csak láb.) Én szeretem ezeket a felpattintható léceket. Egyrészt a szerelőláb nem drága, jól és könnyen állítható, hatalmas a teherbírása. A rápattintható léc műanyag, és nagyon sokféle színben kapható. Mivel műanyag, nem fog felázni úgy mintahogyan a szerelőláb sem. Ha nem találunk az elképzelésünknek megfelelő színű szoklilécet, abban az esetben bútorlapból is vághatunk. A bútorlapból készült szoklilécre tudunk tenni műanyag él védőt ami megóvja a felázástól, vagy akár szépen le is kenhetjük a padló felé eső élét FBS-el.

Egyedi konyhabútor - egész pofás lesz

A fenti, és lenti képen már a kész bútort látjuk. Így utólag felfogózva nem tetszett annyira mint fogó nélkül. Ha újra kezdeném akkor csak a fogón változtatnék, és ezek helyett a fogók helyett olyan típusú fogantyúprofil tennék, amit a két oldal közzé lehet beépíteni, akár egyben végig a konyhabútor teljes hosszán.

Nem tudom a képek mennyire adják vissza a konyhaszekrény méretét, de ez egy hatalmas bútor. Szélessége 415 cm, magassága pedig 250 cm.

Sajnos itt nem jött szóba sarokkonyha megoldás a hely adottságai miatt, de sarok konyhabútorhoz kérlek nézd meg ezt a termékünket. Ez egy nagyon jó kiindulási alap ha sarokba kell tenni a konyhabútort. 

Egyedi konyhabútor - készen is vagyunk


Mindeközben a szemközti falon...

Mindeközben a szemközti falon készült egy nagyobb pult, ami alá rejtve beépült a mosógép, és szárítógép mellett egy gázkonvektor is. A fürdőszobánk elég kicsi így nem volt más lehetőség mint a konyhában elrejteni a gépeket.

Egyedi konyhabútor - pult - kétszer mér egyszer vág

Egy ilyen drága pult készítésekor mindig a kétszer mér, egyszer vág alapszabályt alkalmazzuk. Órákon keresztül vittük be a házba, majd ki az udvarra, és alakítottuk addig, míg az illeszkedés mindenhol tökéletes lett. Megérte az aprólékos munkát. Normál 60 cm mélységű munkalap sajnos nem jött szóba, mert ezeknek a gépeknek a mélysége nem engedte volna ennek a beépítését. 

Egyedi konyhabútor - egy precíz pult - gépek bent

Mindig minden gépnél nézzük meg a gép leírásában a szellőzési igényeket, nehogy tüzet, vagy a készülék helytelen használatból eredő elromlását idézzük elő. A beépített sütőnél, főzőlapnál, és mikrohullámú sütőnél szintén így járjunk el.

Egyedi konyhabútor - konvektor is beépítve


Egyedi konyhabútor - Majdnem kész

Jól látható, hogy a gázkonvektort takaró szekrény tetején is van egy szellőző, és az ajtó betétje is perforált fafurnéros rétegelt lemezből készült, így jól szellőzik nem szorul be a meleg. Plusz még hátul egybenyílik az összes szekrény, így minden gép szépen átszellőzik. Ennek a konvektornak elég csak őrlángon menni télen, tehát nem teszi ki nagy hőhatásnak a szekrényt, de így évek múltán is merem állítani, hogy nem okozna gondot. A képen ugyan nem látszik de a szekrény belseje hő tükörrel lett borítva.

Egyedi konyhabútor - nem beépíthető gépek beépítve..

És íme a kész púltrész... természetesen az ajtók erezete itt is fut vízszintesen.

Ez a pult egy olyan szigetet alkot a konyhán belül, amin szinte bármilyen előkészületnek, házimunkának jut hely.

Egyedi konyhabútor - itt is készen vagyunk

Remélem tudtam szolgálni nemi nemű segítséggel, ha konyhabútorod felújjításában gondolkodol. Amennyiben kérdésed merülne fel azt feltehet itt a cikk komment részében is, és igyekszek mielőbb válaszolni. Ötletekért nézd meg webáruházunk elemes konyhabútorait, amikből rendelhetsz, vagy csupán ötleteket is meretíthetsz.


Pacsi!


Zsolt 


Tagek:

Vélemények

lölö 2021. jan. 30., 20:10 Válaszoljon
de mennyire jobb lett volna az egész, ha egy két ajtó méretet is megadtál volna.
Válaszok megtekintése