Milyen információkkal készüljünk konyhabútor tervezésekor, és mire figyeljünk.

Milyen információkkal készüljünk konyhabútor tervezésekor, és mire figyeljünk.

Konyhabútor tudnivalók tervezés előtt és közben.


Annak érdekében, hogy a tervezés elérje a kívánt célt és hatékony legyen, az alábbi témákát érdemes átgondolni, mérlegeli, a szükséges adatokat lemérni:

 

- Milyen méretű pontosan a fal / falak, ahová a konyhabútort be akarjuk építeni. Sarok és U alakú alakú konyha esetén érdemes a szögeket is megmérni, hogy azok derékszögűek-e. Ne felejtsük el a falburkolatokat sem. Mi személy szerint az utalógos burkolást szoktuk javasolni a vevőknek, mivel esztétikusabban kivitelezhető. Kevesebb anyagot és munkaidőt igényel. Ilyen esetben nem fordulhat elő, hogy például a felső konyha elemek alá "belóg" a csempesor, és kitartja a felső elemeket, aminek az eredménye a nehezen beállítható függőleges sík.

 

- Gáz, víz, elektromos áram, és egyéb szerelvények kiállásának pontos helyei. Ne felejtsünk el kalkulálni az estleges falon kívül futó csövekkel, mint például gáz, központi fűtés. Milyenek lesznek a beépítendő gépek? Főzőlap gáz, vagy elektromos. (Mi az indukciós lapokat szoktuk ajánlani, mert a vevői visszajelzések alapján jók a tapasztalatok, mi is ilyet használunk.) Milyen lesz a mosogatógép, és az aláépíthető vagy integrált. Mosogatógép mögé nem eshet konnektor és egyéb szerelvénykiállás, mert az útban lesz, ki fogja tolni előre a gépet a sorból.

 

- Beépíthető vagy szabadon álló sütőt szeretnénk? Beépíthető sütő esetén kamraszekrényben vagy pult alatti elemben szeretnénk elhelyezni?

 

- Milyen páraelszívót szeretnénk, és ki lesz-e vezetve? Alaphelyzetben mi mindig javasoljuk a páraelszívó kivezetését, mert ez hosszabb távon megéri a befektetett plusz munkát. Belső keringetés esetén számoljunk azzal, hogy szénszűrő legyen a készülékben, és a pára nagyrésze még valószínűleg még mindig a helységben lesz keringetve. A páraelszívó fajtáit tekintve lehet szabadon álló, beépíthető vagy kürtős. Továbbá a mai új trendeknek megfelelően találunk már munkapultba építhetőt, vagy konyha szigetek felé függeszthető változatot is. Számoljunk azzal, hogy kicsit konyha helyiség esetén, ha nagy teljesítményű kivezetett elszívót építünk be, akkor a kiáramló levegő valahonnan pótlódni fog. Közelben lévő kémény, vagy nyitott fűtő rendszer esetén veszélyes is lehet!

 

- A felső elemek beépítésének lehetőségei. Figyelembe kell venni hogyha kamraszekrényt is szeretnénk, akkor annak alapmagasságával futni kell a felső elem tetejének, mert így lesz esztétikus. Ettől eltérni csak magasított kamra esetén célszerű, vagy NAGU (mélyített felső elemek) kombinálásával, ha kifejezetten valamilyen absztrakt formát szeretnénk elérni. Ha esik a konyhába ablak vagy ajtó, akkor célszerű ezzel is számolni.

 

- Az alsó konyha elemnél a konyha pult magassága 85 és 95 cm között változhat. Magasabb embereknek jobb a magasabban lévő pult, így nem kell nagyon görnyedi mosogatáskor, nyersanyagok előkészítésekor.

 

- Milyen mosogatótálcát szeretnénk? Többnyire rozsdamentes acél és gránit mosogatótálcák variációiból választhatunk, de ettől eltérő, például porcelán változatokat is találhatunk. A mi javaslatunk a gránit tálcák felé szokta terelni a vásárlóinkat, mivel már nincsen olyan nagy árkülönbség a lemez tálcákkal szemben. Viszont a gránit tálcák esztétikusabbak, könnyebben tisztán tarthatóak, tartósabbak.

 

- Figyeljünk a jól elhelyezett konyhai munkaháromszögre. Ez az élelmiszer tárolás (hűtő is), az előkészítés-mosogatás, és a sütés-főzés fázisai, munkaterületei. Ezen területek jó elhelyezésével és a megfelelő szabad munkapult felületekkel nagyban megkönnyíthetjük a konyha használatát, és a sütés-főzést.


- Válaszunk hasznos, praktikus kiegészítőket úgy mint a beépíthető szemetes, evőeszköztartó, hőterelő lemez, vízzáró, és még sorolhatnám...

 

Ha weboldalunkon előzőleg tájékozódik az elérhető típusokról, fazonokról, az a bemutatótermünkben történő egyeztetés során már előnyt jelent, felkészültebben tud válaszolni a felmerő kérdésekre.

 

A bemutatótermünkben is megtekinthető fazonok közül az alábbi fő típusú frontokat lehet megkülönböztetni:

 

- Matt vagy magasfényű, esetleg ezek kombinációja. Ezek hordozóanyaga többnyire MDF, felületük sík.

- MDF fóliás vagy MDF festett. Ezek hordozóanyaga MDF, felületük valamilyen mart mintát tartalmaz.

- Klasszikus vagy modern - minimál stílus.

- Bútorfogantyút tekintve lehet fogantyú nélküli vagy fogantyús. Fogantyúból nagyon sokféle elérhető, ezek furattávolsága szabvány szerint elérhető különböző méretekben. Fogantyú nélküli változatoknál a korpuszba épített fogantyú profil a népszerű, aminek a lényege, hogy be tudunk nyúlni a front mögé, és a bútorfont megfogásával tudjuk azt kinyitni. A másik megoldás a push up rendszerek, amikor a front érintésével, megnyomásával tudjuk nyitni az ajtót. Itt lehet számolni az időnkénti után állítással, hogy az mindig megfelelően működjön.

- A színek tekintetében famintás vagy üni (egyszínű) színekre szoktunk említeni, de ezek kombinációjával gyönyörű hatásokat lehet elérni.


Bemutatótermünkben megtekinthetik konyhabútorainkat, és segítséget kaphatnak szakértő kollégáinktól, továbbá praktikus ötleteket is elleshetnek a bemutatott darabokról. Ugyan nagyon sok konyhabútorunk elérhető készletről is, de egy bonyolultabb kialakítás több időt is igénybe vehet. A munkalapokat általában készletről mi szabjuk az igényeknek megfelelő méretre. Viszont, ha valami nincsen készleten akkor számolni kell rendelési, beszállítási idővel.

 

Várjuk Önt is bemutatótermünkben, ahol kollégáink szívesen segítenek állmai konyhájának megvalósításában. 

Tagek:

Vélemények